м. Голосіївська
пров. Задорожний 5, корп. 2
м. Голосіївська
067 111 29 05 цілодобова консультація

Як швидко протверезіти?

Дізнайтеся ефективні та швидкі способи повернення трезвості. Практичні поради для швидкого очищення від алкогольного впливу в будь-якій ситуації
067 111 29 05
doctor

Після бурхливого застілля багато хто стикається з неприємними наслідками: головний біль, загальне нездужання і похмілля. Чому так важливо протверезіти і як це можна зробити правильно?

Першочергово слід зрозуміти, що похмілля - це не тільки неприємний стан, а й сигнал тіла про те, що воно пережило стрес і потребує відновлення. Нестача води в організмі, втрата вітамінів і мінералів - усе це впливає на загальне самопочуття.

Протверезіти від алкоголю на короткий термін?

Спершу варто визначитися з тим, що таке сп’яніння. Під сп’янінням мається на увазі стан, коли алкоголь всмоктується в кров і в головному мозку починає вироблятися гормон дофамін, який відповідає за розслаблення. Саме через це після прийому алкогольних напоїв ми стаємо розслабленими, забуваємо про стрес і проблеми. До поняття тверезості можна віднести стан людини, коли в її організмі абсолютно немає частинок алкоголю і вона здатна тверезо мислити.
Отримати протверезіння на короткий термін можна в той момент, коли токсини виходять із крові. Допомогти досягти таких результатів може:

  • Свіже повітря. Воно насичує організм киснем і протвережує людину.
  • Прийняття прохолодного душу або вмивання. Це дасть змогу звузити судини, і алкоголь всмоктуватиметься з меншою швидкістю, у такий спосіб людина зможе прийти до тями.
  • Чорна кава або міцний чай. Тут варто зазначити, що вживати такі напої можна тільки людям, у яких немає протипоказань до кофеїну.

Представлені методи допомагають тільки за помірного вживання алкоголю і в разі, коли це рідкісне явище у вашому житті.

Як можна протверезіти на довго?

Для того щоб повністю відновити організм від токсинів, необхідно докласти достатньо зусиль. До головних рекомендацій можна віднести:

  • Найпростішим методом є прийом активованого вугілля. Здебільшого його приймають по одній таблетці на 10 кг ваги. Можна використовувати “Атоксіл”, “Ентеросгель”.
  • Відновити водний баланс. Потрібно пити якомога більше води, як з газом, так і без. Якщо немає протипоказань, також можна пити соки, нектари та солодкі компоти.
  • Необхідно відновити повноцінне харчування і подбати про роботу шлунка. Варто вживати в раціоні рибу, нежирне м’ясо, кисломолочні продукти.
  • Медичні препарати. Протверезіти без приймання спеціальних препаратів досить складно, тому варто звернути увагу на сечогінні. Вони здатні виводити токсини через нирки. Однак приймають їх строго за призначенням лікаря.
  • Аспірин належить до болезаспокійливих, також допомагає розріджувати кров і запобігти появі тромбів.
  • Антиоксиданти, наприклад, вітамін С, покращує обмін речовин, активізує роботу організму.

Важливо пам’ятати, що турбота про власне здоров’я потребує комплексного підходу. За необхідності, консультації з наркологом і психологом.

Як протверезіти після важкого сп’яніння?

Якщо ви вживали такі важкі алкогольні напої як горілка, віскі, ром, то в такому разі вам може допомогти старий спосіб протверезіння. Необхідно засунути до рота два пальці й викликати блювоту (ресторанний метод), щоб алкоголь не продовжував всмоктуватися. Далі обов’язково прийняти сорбенти. Можна прийняти контрастний душ або вийти на свіже повітря.

Змішування розчину тіаміну (В1) та аскорбінової кислоти (вітамін С) може поліпшити детоксикаційні функції печінки. Також можна використовувати нашатирний спирт, змочивши в цьому розчині ватку і понюхавши. Усі ці заходи в комплексі сприяють швидшому протверезінню, але важливо зазначити, що вони не повністю виводять алкоголь з організму. Бажано пити якомога більше води, проте варто пам’ятати, що полегшення настане тільки тоді, коли токсини повністю вийдуть з організму.

Виведення токсинів у клініці

Бувають ситуації, коли звичайні методи не допомагають. Це може бути в разі тривалого вживання алкоголю або коли людина не може зупинитися самостійно. Тому в таких ситуаціях потрібно звертатися в наркоклініку. Фахівці допоможуть полегшити стан і вивести алкоголь з організму за допомогою медикаментів. Пацієнтам ставиться крапельниця, яка сприяє детоксикації.
Також звернутися до лікарів варто при спостереженні таких симптомів:

  • Біль у шлунково-кишковому тракті.
  • Сильні головні болі.
  • Наявність галюцинацій, проявляється агресія.
  • У разі нестабільного або підвищеного тиску.
  • Сильних серцевих болях.
  • Запаморочення і неприборканої блювоти.

У таких ситуаціях не можна нехтувати допомогою лікарів, оскільки важкий абстинентний стан може спровокувати появу інсульту або інфаркту.

Шкідливі для здоров’я поради як швидко протверезіти

Питання про те, як швидко протверезіти, актуальне, і інтернет сповнений інформації про різні методи, які обіцяють швидкі результати. Однак багато з цих порад не тільки неефективні, а й можуть бути шкідливими і навіть небезпечними для здоров’я.

Наприклад, прийом нашатирного спирту всередину часто рекомендується, але цей метод не має наукових підтверджень своєї протверезної ефективності. У разі перевищення дозування нашатирю, розчиненого у воді, можна завдати серйозної шкоди організму, особливо за наявності проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Іншою поширеною порадою є застосування клізми. Хоча це може сприяти протверезінню, воно діє агресивно, враховуючи перевантаження ШКТ від впливу алкоголю. Рекомендується замість цього нормалізувати харчування, збільшуючи споживання клітковини, вживати кисломолочні продукти, пити багато води та використовувати абсорбенти.

Не рекомендується також захоплюватися фізичною активністю, оскільки навантаження на серце може бути фатальним. Це охоплює і холодні обливання, пірнання в ополонку, похід у лазню або сауну.

Не ризикуйте своїм здоров’ям: важливо розуміти, що спроби самостійно лікувати повторні запої можуть призвести до серйозних наслідків для організму. Професійна допомога - ключ до успішного вирішення проблеми.

Афанасьєва Яна Петрівна
Автор: Афанасьєва Яна Петрівна Наркoлoг, психіатр, адиктолог Дата: 30-01-2015
Последние изменения: 18-12-2023

Часті питання:

Чи є у вас стаціонар?

Так у нас є власний стаціонар, палати трьохмісні, двомісні і VIP (одномісна). Вартість за добу: Алко/нарко 3-місна – 3700 грн, 2-місна – 4700 грн, і VIP – 7500 грн. Психіатрія 3-місна – 3900 грн, 2-місна – 4900 грн і VIP – 7700 грн

В цю вартість входить: лікування, 4 разове харчування, медикаменти та фіз.процедури. 

Як швидко лікар може мене прийняти?

Це питання безпосередньо уточнюється у лікаря, загружденість пацієнтами і тд, загалом можливий запис в той же день або протягом найближчих 2-3 днів.

Який термін(скільки по часу) лікування?

Все дуже індивідуальною. Мінімальний курс який проходять наші пацієнти в середньому 10 діб. Але детокс може бути 3 доби, а реабілітація 20 діб.

Чи працюєте ви на вихідних/святах?

Клініка працює цілодобово без вихідних і свят. Консультації лікарів проходять з понеділка по п'ятницю з 11.00 до 17.00 по запису.

Як можно орлатить послуги готівка/переказ та повністю/частинами&

Оплату можна здійснить як готівкою так і безготівково. Також оплату можна здійснювати частинами на період лікування.

Впевнений вплив та дбайлива підтримка в дорозі до одужання!
Не завжди пацієнт самостійно приймає рішення про початок лікування. Наші психологи та лікарі готові надати необхідну допомогу та підтримку.
Професійний та уважний колектив!
Наші експерти мають високу кваліфікацію в галузі медицини та психології, готові надати якісне обслуговування.
067 111 29 05
Консультація у клініці Пальміра

Умови проживання
Пальміра

Коридор
Палата VIP
Палата VIP 2
Двомісна палата Стандарт
Двомісна палата Стандарт
Двомісна палата Стандарт 2
Ресепшин 1
Ресепшин 2
Ресепшин 3
Клініка