м. Голосіївська
пров. Задорожний 5, корп. 2
м. Голосіївська
067 111 29 05 цілодобова консультація

Психолог для наркомана - чому потрібна психотерапія під час лікування залежності

Чому потрібна психотерапія під час лікування наркозалежності. Наркологічна допомога цілодобово в Києві та Київській області
067 111 29 05
doctor

Наркоманію визнано не тільки згубною звичкою, а й серйозним захворюванням, спричиненим фізичною та психологічною залежністю. Підходити до лікування наркоманії потрібно комплексно. Разом із детоксикацією та медикаментозним лікуванням, важливим пунктом є психотерапія при наркоманії.

Психологія наркоманів

Під час прийняття наркотиків відбувається зміна світогляду і свідомості людини. Це відбувається тому що наркотичні речовини негативно впливають не тільки на організм загалом, а й справляють руйнівну дію на клітини головного мозку та психіку.

Дуже часто наркоман, який визнав свою залежність, намагається “зав’язати” самостійно, але проходить зовсім небагато часу і в нього знову трапляється рецидив. Щоб цього не цього не сталося, лікування та реабілітація від наркозалежності повинні відбуватися в спеціалізованій клініці за методикою, в якій присутній психолог для наркомана.

Психолог завершує етап лікування та реабілітації, усуваючи аддикцію, яка перебуває глибоко у свідомості, знаходячи разом із залежним вихід і здорову альтернативу наркотикам.

Характерні особливості людини з наркотичною залежністю:

  • перепади настрою і самооцінки, від високих показників до апатичних;
  • безконтрольність своїх дій та емоцій;
  • на тлі хронічної втоми часто з’являються депресивні думки, що межують із суїцидальними;
  • проблеми з побудовою комунікації в суспільстві;
  • загострення сприйняття і чутливості;
  • агресія, спричинена наркотичним голодуванням.

Під час вживання наркотиків психіка істотно змінюється, а психологічна допомога наркоману полягає в тому, щоб вирівняти психологічний стан і побудувати правильну модель поведінки.

У чому полягає допомога, яку надає наркоману психотерапевт?

Після виведення з абстинентного стану, до лікування медпрепаратами в спеціалізованих клініках для наркозалежних підключається до роботи психотерапевт. На перших етапах він знайомиться з пацієнтом, з’ясовує причини, які підштовхнули його стати залежним, аналізує ступінь ураженості психіки через вживання наркотиків.

Психологічна допомога наркозалежним полягає в застосуванні комплексних методик:

  • індивідуальні заняття з психологом, на яких лікар і пацієнт покроково розбирають ситуацію, що склалася, пацієнт розповідає про свої проблеми та емоції і разом з лікарем шукають шляхи їх вирішення;
  • групова терапія, на даних сеансах залежні збираються разом, спілкуються і діляться своїм досвідом і досягненнями, так до наркомана приходить поступово почуття, що не тільки він один бореться з цією проблемою;
  • психодрама, такий собі театральний гурток, на якому наркозалежні програють різні сюжети, приміряючи на себе різні ролі, вчаться співпереживати знову травмуючі психіку ситуації, але вже з психологом;
  • тренінги та лекції, які проводять психотерапевти для своїх пацієнтів, допомагають налаштуватися на здорове життя, у якому не буде наркотиків, мотивують на нові стосунки і нові знайомства, вчать ставити перед собою цілі і досягати їх;
  • арт-терапія, на якій всі наркозалежні вихлюпують всі свої думки та емоції у творчість, це може бути малювання, ліплення або інші види прикладного мистецтва.

Результати психотерапії наркозалежності

Заняття психоаналізом у рамках комплексної програми з позбавлення від наркозалежності дають свої відчутні результати:

  • підвищується стресостійкість і контроль над своїми діями та емоціями;
  • людина усвідомлює, що вона може жити іншим життям;
  • той, хто одужує від наркозалежності, ставить перед собою цілі і починає планувати майбутнє;
  • психоемоційний стан стабілізується.

Найбільший плюс при комплексній психотерапії - це те, що на наркозалежного не чиниться тиск з боку психолога і він сам ухвалює рішення з приводу проведення такого роду занять. Він об’єктивно оцінює результати, які з’являються під час проведення психотерапії наркозалежних.

Сеанси психотерапії проводяться дуже часто з родичами і близькими людьми наркозалежного. Психіатр їх консультує, як правильно вибудовувати модель поведінки, щоб людина, вийшовши за поріг клініки, не зірвалася і не повернулася знову до наркотиків. Потрібно постаратися поміняти оточення, а якщо є можливість, то переїхати в інше місто або район.

Слід розуміти, що адаптація не закінчується після того, як наркозалежний виходить із клініки, де він проходив лікування наркоманії та реабілітацію. Людина після виходу з клініки повинна бути зайнята якоюсь справою, а також продовжувати відвідувати сеанси психолога і групові заняття. Вони допоможуть їй повернутися в соціум більш безболісно і нічим не відрізнятися від інших нормальних людей.

Афанасьєва Яна Петрівна
Автор: Афанасьєва Яна Петрівна Наркoлoг, психіатр, адиктолог Дата: 30-01-2015
Последние изменения: 18-12-2023

Часті питання:

Чи є у вас стаціонар?

Так у нас є власний стаціонар, палати трьохмісні, двомісні і VIP (одномісна). Вартість за добу: Алко/нарко 3-місна – 3700 грн, 2-місна – 4700 грн, і VIP – 7500 грн. Психіатрія 3-місна – 3900 грн, 2-місна – 4900 грн і VIP – 7700 грн

В цю вартість входить: лікування, 4 разове харчування, медикаменти та фіз.процедури. 

Як швидко лікар може мене прийняти?

Це питання безпосередньо уточнюється у лікаря, загружденість пацієнтами і тд, загалом можливий запис в той же день або протягом найближчих 2-3 днів.

Який термін(скільки по часу) лікування?

Все дуже індивідуальною. Мінімальний курс який проходять наші пацієнти в середньому 10 діб. Але детокс може бути 3 доби, а реабілітація 20 діб.

Чи працюєте ви на вихідних/святах?

Клініка працює цілодобово без вихідних і свят. Консультації лікарів проходять з понеділка по п'ятницю з 11.00 до 17.00 по запису.

Як можно орлатить послуги готівка/переказ та повністю/частинами&

Оплату можна здійснить як готівкою так і безготівково. Також оплату можна здійснювати частинами на період лікування.

Впевнений вплив та дбайлива підтримка в дорозі до одужання!
Не завжди пацієнт самостійно приймає рішення про початок лікування. Наші психологи та лікарі готові надати необхідну допомогу та підтримку.
Професійний та уважний колектив!
Наші експерти мають високу кваліфікацію в галузі медицини та психології, готові надати якісне обслуговування.
067 111 29 05
Консультація у клініці Пальміра

Умови проживання
Пальміра

Коридор
Палата VIP
Палата VIP 2
Двомісна палата Стандарт
Двомісна палата Стандарт
Двомісна палата Стандарт 2
Ресепшин 1
Ресепшин 2
Ресепшин 3
Клініка