м. Голосіївська
пров. Задорожний 5, корп. 2
м. Голосіївська
067 111 29 05 цілодобова консультація

Ознаки вживання амфетаміну

Детальний огляд фізичних та психічних ознак вживання амфетаміну. Вчасно розпізнайте симптоми та зробіть перші кроки для допомоги
067 111 29 05
doctor

Вживання будь-яких наркотиків завжди призводить до того, що людина рано чи пізно стає залежною від них. Вилікуватися від амфетамінової залежності можна за допомогою сучасних препаратів, а також психотерапії.

Лікування, як правило, триває від півроку до 12 місяців, все залежить від індивідуальних особливостей організму. Також дуже важливо якомога раніше звернутися до лікарів-наркологів по допомогу, тоді процес відновлення буде набагато легшим.

Що таке амфетамін і чим він відрізняється від інших наркотиків?

Амфетамін використовується в медичній практиці для лікування порушень уваги з гіперактивністю (НСГ), нарколепсії та інших станів. Однак поза медичними призначеннями амфетамін зловживають як наркотик, що спричиняє потенційно небезпечні фізичні та психічні ефекти.

Характеристика

Амфетамін

Кокаїн

Маріхуана

Походження

Синтетичний стимулятор

Природний алкалоїд

Рослинне походження

Форма

Порошок, таблетки, кристали

Порошок, кристали

Сушені квітки, смола

Метод вживання

Перорально, інгаляційно, внутрішньовенно.

Занюхування, внутрішньовенно.

Куріння, прийом внутрішньо

Вплив

Підвищує енергію, неспання, покращує настрій. 

Ейфорія, підвищена активність.

Психоактивний вплив.

Фізичні ефекти

Підвищений тиск, прискорений пульс, втрата апетиту.

Підвищена енергія, агресія

Розслаблення, зміна сприйняття

Залежність

Фізична та психологічна залежність 

Психічна залежність 

Психічна залежність

Наслідки

Серцеві проблеми, неврологічні порушення.

Серцеві проблеми, порушення носової перегородки.

Респіраторні проблеми, втрата пам'яті

Юридичний статус

Заборонено

Заборонено

Заборонено 

Попри зусилля рідних, хворий не припинить спроб дістати наркотичні речовини. Маніпуляції та гра на почуттях своїх близьких, щоб ті змушені були купувати заповітний антивітамін, ось на що варто очікувати. Вихід тільки звернутися по допомогу в клініку. Адже комплексне і поетапне лікування здатне повністю подолати залежність і повернути наркомана до нормального життя.

Лікування залежності

Пацієнт проходить лікування в кілька етапів:

  • Насамперед знімається ломка. Прийом амфетаміну викликає досить сильну ломку, яка провокує залежного на те, щоб приймати наркотики далі. Тому зняття ломки є першим і важливим етапом лікування. Цей період триває від кількох годин. Абстинентний синдром повністю сплутує свідомість пацієнта, через що лікар не може налагодити з ним контакт і обговорити всі деталі відновлення. Тому дуже важливо, для подальшого плідного лікування, зняти ломку. Варто відразу сказати про те, що ця процедура проводитися тільки в стінах клініки, оскільки медичний персонал повинен мати можливість надати пацієнтові всі необхідні реанімаційні дії, якщо такі будуть необхідні.
  • Реабілітація, курс відновлення. Дуже важливо після прийому амфетаміну налагодити роботу всіх органів. Адже наркотик завдає серйозної шкоди функціонуванню всіх систем, а також психіці. За допомогою препаратів відбувається відновлення організму. Психологи і психотерапевти проводять тренінги та практики, які дають змогу поліпшити психічний стан пацієнта.
  • Тренінги можуть бути як індивідуальними, так і груповими. Перші розраховані на те, щоб пацієнт розібрався у своїх внутрішніх проблемах, а групові спрямовані на те, щоб вчитися розуміти інших, вибудовувати соціальні зв’язки.
  • Етап адаптації в соціумі. Якщо людина кинула вживати амфетамін і повернулася в те середовище, в якому вона була, то, найімовірніше, тяга до наркотиків неминуча. Важливо пробувати будувати своє життя заново, вчитися комунікувати з людьми, вирішувати конфлікти без вживання заборонених речовин. Усе це важка праця, яка вимагає наполегливості та підтримки з боку близьких. Під час проходження етапу соціальної адаптації важливо дотримуватися всіх рекомендацій психолога, який перший час буде направляти в потрібне русло.

Усі ці етапи доповнюють один одного, тому потрібно не зупинятися тільки на знятті ломки. Важливо пройти весь курс терапії, щоб дійсно усунути як фізичну, так і психічну залежність від амфетаміну.

Ознаки та наслідки амфетаміну

Коли людина вживає амфетамін, то це завжди стає помітним, оскільки в неї з’являються такі характерні ознаки:

  • підвищена активність;
  • зіниці стають розширеними;
  • зникає апетит;
  • з’являється безсоння;
  • може бути тремор рук і підвищене потовиділення.

Якщо спочатку людина після прийому амфетаміну відчуває ейфорію, то після того, як дія препарату знижується, починається депресія. Залежний стає дуже дратівливим і навіть може бути агресивним. Головне завдання наркомана - повернути відчуття ейфорії та гарного настрою. Якщо людина не прийме амфетамін, то в такому разі у неї з’явиться ломка. Це найстрашніший період, який може тривати кілька тижнів. Мало хто може впоратися і, як правило, людина починає шукати всілякі способи дістати дозу, щоб позбавити себе від мук.

У разі тривалого вживання виникають важкі наслідки. Амфетамін згубно впливає і на фізіологію, і на психіку залежного. Через те, що організм не в змозі переробити наркотик, відбувається його отруєння. Може виникнути амфетаміновий психоз, для якого характерні такі симптоми:

  • поява галюцинацій;
  • тривожні розлади;
  • нервозність;
  • головні болі;
  • запаморочення;
  • частішає серцевий ритм.

Передозування медикаментами може викликати судоми аж до епілепсії, також може бути летальний результат. Залежний від амфетаміну може нести загрозу не тільки власному здоров’ю, а й іншим. Це пов’язано з тим, що під впливом агресії та галюцинацій людина може завдати шкоди іншим.

Лікування від амфетамінової залежності в клініці Пальміра?

Навіть якщо людина каже, що здатна самостійно впоратися із залежністю від амфетаміну - це не так. Повсякденні проблеми тільки погіршують ситуацію, оскільки залежний знову і знову повертається до прийому наркотичних засобів, щоб побороти стрес.

Фахівці клініки “Пальміра Плюс” проводять процедури зі зняття ломки і надають всебічну реабілітацію, націлену на повне відновлення і повернення пацієнта до колишнього способу життя без наркотиків.

Кожен пацієнт має свої індивідуальні особливості як фізичні (зріст, вага, хронічні захворювання), так і психіки. Тому до кожного клієнта підбирається індивідуальний підхід. Важливо не відкладати лікування, а записатися на консультацію до лікаря якомога швидше. Тільки так ви зможете врятувати близьку людину!

Афанасьєва Яна Петрівна
Автор: Афанасьєва Яна Петрівна Наркoлoг, психіатр, адиктолог Дата: 30-01-2015
Последние изменения: 18-12-2023

Часті питання:

Чи є у вас стаціонар?

Так у нас є власний стаціонар, палати трьохмісні, двомісні і VIP (одномісна). Вартість за добу: Алко/нарко 3-місна – 3700 грн, 2-місна – 4700 грн, і VIP – 7500 грн. Психіатрія 3-місна – 3900 грн, 2-місна – 4900 грн і VIP – 7700 грн

В цю вартість входить: лікування, 4 разове харчування, медикаменти та фіз.процедури. 

Як швидко лікар може мене прийняти?

Це питання безпосередньо уточнюється у лікаря, загружденість пацієнтами і тд, загалом можливий запис в той же день або протягом найближчих 2-3 днів.

Який термін(скільки по часу) лікування?

Все дуже індивідуальною. Мінімальний курс який проходять наші пацієнти в середньому 10 діб. Але детокс може бути 3 доби, а реабілітація 20 діб.

Чи працюєте ви на вихідних/святах?

Клініка працює цілодобово без вихідних і свят. Консультації лікарів проходять з понеділка по п'ятницю з 11.00 до 17.00 по запису.

Як можно орлатить послуги готівка/переказ та повністю/частинами&

Оплату можна здійснить як готівкою так і безготівково. Також оплату можна здійснювати частинами на період лікування.

Впевнений вплив та дбайлива підтримка в дорозі до одужання!
Не завжди пацієнт самостійно приймає рішення про початок лікування. Наші психологи та лікарі готові надати необхідну допомогу та підтримку.
Професійний та уважний колектив!
Наші експерти мають високу кваліфікацію в галузі медицини та психології, готові надати якісне обслуговування.
067 111 29 05
Консультація у клініці Пальміра

Умови проживання
Пальміра

Коридор
Палата VIP
Палата VIP 2
Двомісна палата Стандарт
Двомісна палата Стандарт
Двомісна палата Стандарт 2
Ресепшин 1
Ресепшин 2
Ресепшин 3
Клініка